Meest gezocht


Mijn profiel

Je vindt hier je persoonsgegevens en contactgegevens.
Bekijk je profiel.


Dekkingsgraad

De dekkingsgraad laat zien of Pensioenfonds UWV genoeg geld heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen.
Bekijk de actuele dekkingsgraad.


Partner- en wezenpensioen

Overlijd je als je nog pensioen opbouwt? Dan krijgt je partner partnerpensioen en krijgen je kinderen wezenpensioen.
Lees meer over partner- en wezenpensioen.


Mijn pensioenpost

Bekijk digitaal de post over je pensioen.
Bekijk je pensioenpost.


Nieuws

Lees hier het nieuws over Pensioenfonds UWV
Nieuws lezen.

Zoeken

Arbeidsongeschiktheid

 

UWV vindt het belangrijk dat je op een gezonde manier aan het werk bent. Toch kan het gebeuren dat je langdurig ziek en daarna arbeidsongeschikt wordt. Dat heeft ook gevolgen voor je pensioen.

Word je tijdens je dienstverband bij UWV arbeidsongeschikt? Dan blijf je pensioen opbouwen zonder dat je daarvoor premie betaalt. Dat noemen we ‘premievrije opbouw’. De premievrije opbouw geldt voor je ouderdomspensioen, partnerpensioen en wezenpensioen

Tijdens arbeidsongeschiktheid bouw je minder pensioen op dan wanneer je werkt. Hoeveel pensioen je blijft opbouwen zonder daarvoor premie te betalen, is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt af van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. Dat zie je in de tabel.

Als je voor dit percentage arbeidsongeschikt bent

blijf je dit percentage pensioen opbouwen zonder daarvoor premie te betalen

80% – 100%

70

65% – 80%

50,75

55% – 65%

42

45% – 55%

35

35% – 45%

28


Arbeidsongeschiktheidspensioen
Je kunt ook recht hebben op een arbeidsongeschiktheidspensioen. Je ontvangt dan een aanvulling bovenop het maximumloon waar de WIA (en WAO) vanuit gaat. Het maximumloon volgens de WIA en WAO is € 55.927,00 per jaar (dit bedrag geldt in 2019). Verdien je meer dan dit bedrag en word je arbeidsongeschikt? Dan ontvang je een aanvulling op je arbeidsongeschiktheidsuitkering. Die aanvulling noemen we het arbeidsongeschiktheidspensioen. De hoogte van het arbeidsongeschiktheidspensioen hangt af van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. Dit arbeidsongeschiktheidspensioen stopt op de einddatum van de WIA uitkering, maar niet later dan 67 jaar. Dat geldt als je na 1 januari 2014 arbeidsongeschikt bent geworden. Als je voor 1 januari 2014 arbeidsongeschikt bent geworden dan stopt de uitkering uiterlijk op de eerste dag van de maand waarop je 65 jaar wordt. Dezelfde voorwaarden zijn ook van toepassing op de aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Als je voor dit percentage arbeidsongeschikt bent

blijf je dit percentage pensioen opbouwen zonder daarvoor premie te betalen

en is je arbeidsongeschikt- heidspensioen dit percentage van het verschil tussen je bruto jaarloon en het maximumloon WIA-loon

80% - 100%

70%

70%

65% - 80%

50,75%

50,75%

55% - 65%

42%

42%

45% - 55%

35%

35%

35% - 45%

28%

28%


Je hoeft ons niet te informeren over je arbeidsongeschiktheid
Wij krijgen de informatie over je arbeidsongeschiktheid automatisch door van het UWV. Je hoeft ons daarover dus niet zelf te informeren. Wel is het belangrijk om zelf de gevolgen van je arbeidsongeschiktheid goed in kaart te brengen.   

Aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering
Je kunt als deelnemer via ons pensioenfonds een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Lees hier meer.