Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevolgen coronavirus voor Pensioenfonds UWV


Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Gezondheid staat op de eerste plaats. Dat geldt nóg meer voor onze gepensioneerden, de oud-werknemers van UWV. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat u zich zorgen maakt over uw pensioen. Daarom deze update.   
De dekkingsgraad van vrijwel alle pensioenfondsen in Nederland is de afgelopen maanden fors gedaald.  Ook Pensioenfonds UWV merkt de financiële gevolgen. Wij meten onze financiële positie aan de hand van onze dekkingsgraad. Gelukkig is de actuele dekkingsgraad eind april weer iets gestegen naar 92,4% (tegenover 91,5% eind maart, maar eind februari was deze nog 96,4%). 

Waarom daalt de dekkingsgraad zo sterk? 
De beurzen zijn flink geraakt door de onzekerheid rondom het coronavirus. Beleggers zijn bang voor een economische crisis. Pensioenfondsen zijn grote beleggers. Wij hebben dus last van koersdalingen. De rente is bovendien nog steeds laag, dat is ook slecht voor onze financiële situatie.  

Hoe nu verder?
Beleggen is een zaak van de lange termijn. Zoals ook uw pensioen een zaak van de lange termijn is. We volgen de ontwikkelingen voortdurend. Waar nodig passen wij het beleggingsbeleid aan om onze lange termijn beleggingsdoelstellingen te behalen. 

De kans op verlagen van uw pensioen per eind 2020 is wel gestegen. Of we de pensioenen echt moeten verlagen, hangt af van de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad daalde eind april naar 98,5% (eind maart was de beleidsdekkingsgraad nog 100,6%). De beleidsdekkingsgraad op 31 december 2020 bepaalt uiteindelijk óf en hoeveel we de pensioenen moeten verlagen. 

Onze dienstverlening blijft op peil
Ons pensioenfonds blijft functioneren zoals altijd. We betalen de pensioenen op tijd en de administratie is goed geregeld. U kunt nog steeds gewoon terecht op onze website. En we blijven bereikbaar voor uw vragen. 

Contact: ook nu beantwoorden wij graag uw vragen!
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werken al onze pensioendeskundigen  thuis. Ze zitten klaar om uw e-mails en telefoontjes te beantwoorden. Heeft u een vraag? Stel deze dan via e-mail. Daar helpt u ons enorm mee. Is uw vraag dringend, of vindt u het prettiger om iemand persoonlijk te spreken? Bel ons dan. Wij staan u graag te woord. Zoals u van ons gewend bent.

Vertraging postbezorging buitenland
Als u in het buitenland woont, krijgt u post van ons waarschijnlijk later. Soms wordt post nu helemaal niet bezorgd. Dit heeft te maken met het coronavirus. De vertraging is afhankelijk van het land waarin u woont. Kijk voor meer informatie op de website van PostNL. Veel post kunnen we u ook online sturen. Dan hebben we wel uw e-mailadres nodig. Geef daarom nu uw e-mailadres door.