Overslaan en naar inhoud gaan

Een nieuwe keuze: een bedrag ineens op je pensioendatum

Gepubliceerd op:

Eén van de wijzigingen die horen bij het nieuwe pensioenstelsel is “bedrag ineens”. Deze wijziging gaat op z’n vroegst in per 1 juli 2024, en houdt in dat je ervoor kunt kiezen om 10% van je pensioen in één keer op te nemen. Als “bedrag ineens” op het moment dat je met pensioen gaat. Dit geld kun je gebruiken voor wat je maar wilt. Dat kan natuurlijk aantrekkelijk zijn. Je kunt een deel van je hypotheek aflossen, een verbouwing betalen, een reis maken, of studeren. Maar er zitten aan dit bedrag ineens ook een paar haken en ogen. Hieronder lees je er meer over.

Bedrag ineens: hoe werkt het?

Stel, je gaat bijna met pensioen en een bedrag ineens vind je interessant. Dan zijn dit de basisregels:

  • Je mag maximaal 10% van je pensioen in één keer opnemen.
  • Je kunt ook een kleiner deel opnemen. Bijvoorbeeld 5%.
  • De optie bestaat alleen voor je eigen ouderdomspensioen.
  • Je mag het bedrag ineens besteden waaraan je wilt.
  • Na afkoop van 10% moet je pensioen meer zijn dan € 503,24 bruto per jaar.
  • Je kunt het bedrag ineens niet combineren met de keuze voor en tijdelijk hoger of lager pensioen (hoog-laag). Hoog-laag betekent dat je de eerste jaren van je pensioen een hogere uitkering krijgt en de jaren erna een lagere.

Voordelen en nadelen

Met een bedrag ineens kun je vlak na je pensionering nog leuke dingen doen. Als je misschien nog reislustig, ondernemend en gezond bent.

Maar er zijn een paar zaken die je moet weten voordat je een aanvraag doet. Bijvoorbeeld: je betaalt het bedrag ineens zelf. Dat betekent dat je maandelijkse pensioen lager uitvalt dan je misschien dacht. Je moet wel genoeg pensioen overhouden om van te leven, dus het is belangrijk dat je goed weet hoeveel inkomen je nodig hebt na je pensioen.

Je gaat mogelijk meer belasting betalen. Door het bedrag ineens kan je inkomen namelijk in een hogere belastingschijf vallen. Misschien houd je dus netto minder over van het bedrag ineens dan je had verwacht.
Je betaalt ook meer belasting als je eerder met pensioen gaat dan je AOW-leeftijd. Als je het bedrag ineens krijgt op het moment dat je dan met pensioen gaat, val je in een hoger belastingtarief. Misschien kun je het bedrag ineens uitstellen tot de datum waarop je AOW krijgt. Maar ook daarover moet de wet nog duidelijkheid geven.

Heb je recht op toeslagen? Zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan kan het zijn dat je die tijdelijk niet meer krijgt. Want je inkomen wordt gedurende één jaar wat hoger door het bedrag ineens.

Het kan zijn dat een bedrag ineens straks gevolgen heeft voor het partnerpensioen als je overlijdt. In bepaalde gevallen kan dat lager uitvallen. Als dat zo is, moet je partner ermee instemmen dat jij een bedrag ineens wil opnemen.

Nog even geduld

De wet over het bedrag ineens is nog niet definitief. Als de wetgeving en inhoud definitief zijn vastgesteld, kun je ook bij Pensioenfonds UWV een bedrag ineens opnemen. Maar we kunnen nu nog geen berekeningen maken of voorbeeldbedragen noemen. We kunnen dus ook niet zeggen wat het voor jou persoonlijk betekent. Daarvoor vragen we nog even je geduld. Maar we houden je uiteraard op de hoogte!