Overslaan en naar inhoud gaan

Goed nieuws: Pensioenfonds UWV verhoogt de pensioenen maximaal

Gepubliceerd op:

We hebben goed nieuws: we mogen jouw pensioen verhogen per 1 januari 2022 (met terugwerkende kracht). We kunnen dit doen omdat onze financiële positie goed genoeg is. En omdat de regels voor verhogen tijdelijk zijn versoepeld. Deze verhoging is wettelijk gezien het maximum. Meer dan we nu doen, mogen we niet op dit moment.

Welke verhoging krijg je? 

Kies het pensioen dat je op 1 januari 2022 kreeg of opbouwde bij Pensioenfonds UWV*: 

Je bouwt pensioen op als werknemer van UWVJouw pensioen wordt met ingang van 1 januari 2022 verhoogd met 1,7%
Je ontvangt een pensioenuitkeringJouw pensioen wordt met ingang van 1 januari 2022 verhoogd met 2,57%
Je bent gestopt met pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV, maar je bent nog niet met pensioenJouw pensioen wordt met ingang van 1 januari 2022 verhoogd met 2,57%
Je behoort tot de groep ‘Cadans-ers’ én ontvangt al sinds vóór 25 januari 1993 een InvaliditeitspensioenuitkeringJe krijgt nu niets, maar je pensioen is eerder dit jaar al per 1 januari 2022 verhoogd met 2,7%
Je behoort al vóór 1996 tot de groep ‘Cadans-ers’ (Let op: dus niet na 1996!)Je krijgt nu niets, maar je pensioen is eerder dit jaar al per 1 januari 2022 verhoogd met 2,57%

*Let op: Je krijgt de verhoging als je op 31 oktober 2022 een lopende uitkering of een nog niet ingegaan pensioen hebt bij het fonds.

Je ontvangt de verhoging in december van dit jaar. In de laatste maanden van 2022 nemen we een besluit over een eventuele verhoging van de pensioenen in 2023. Dit is weer een zorgvuldig proces, waarbij we rekening moeten houden met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Vanwaar de verschillen in percentages?

Je ziet dat er één groep is waarvan de pensioenen met 1,7% zijn verhoogd. Die verhoging is gebaseerd op de loonstijging bij UWV. Het percentage van 2,57% is gebaseerd op de gemiddelde prijsstijging in het vorige jaar (in dit geval van september 2020 tot september 2021). Dit is zo vastgelegd in de cao van UWV en in ons pensioenreglement.

Waarom wél een verhoging in 2022?

Per 1 juli 2022 is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van kracht die de regels rondom het verhogen van pensioen versoepelt. Deze AMvB hangt samen met de geplande overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Als gevolg van de versoepeling van de regels is onze financiële positie goed genoeg om maximaal de verhoging toe te staan die we nu toekennen.

Een voorwaarde voor het gebruik maken van de AMvB is dat cao-partijen aangeven dat zij van plan zijn om het pensioenfonds te vragen om de al opgebouwde pensioenaanspraken over te brengen naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit wordt invaren genoemd. De cao-partijen hebben onlangs besloten de intentie tot invaren te hebben. Hierdoor kunnen we nu echt jouw pensioen verhogen.

Meer weten? Lees de uitgebreide toelichting.