Overslaan en naar inhoud gaan

Wat betekent het voor mij? En wat kan ik doen?

In Nederland krijgt iedereen een basispensioen, de AOW. Ook sparen veel mensen voor hun pensioen via de werkgever. De regels voor pensioen werkten jarenlang goed. Maar dat is aan het veranderen. Daarom heeft de overheid besloten dat er nieuwe regels nodig zijn. Wat dat voor jou betekent? Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de nieuwe pensioenregels.

Je hoeft nu niets te doen, maar je kan je wel voorbereiden

Je vraagt je misschien af of je nu al iets moet doen. Dat hoeft niet. Zodra duidelijk is wanneer je pensioen wordt aangepast, krijg je vanzelf bericht van UWV en van ons.

Dit kan je nu al wel doen

Je kan natuurlijk nu al uitzoeken hoeveel AOW je straks krijgt. En hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd via UWV en mogelijk ook andere werkgevers. Wat verwacht je tijdens je pensioen uit te geven? Heb je dan genoeg aan je AOW en het pensioen via je werkgever(s)? Het is goed om daar nu alvast over na te denken. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je met pensioen gaat.

1.    Bekijk hoeveel AOW je straks krijgt
Op de website van de Sociale Verzekeringsbank vind je meer informatie over de AOW en een overzicht van de huidige AOW-leeftijden en actuele AOW-uitkeringen. 

2.    Check hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd via uw werkgever(s)
Via mijnpensioenoverzicht.nl vind je informatie over je pensioen. Je ziet hier je AOW, hoeveel pensioen je hebt opgebouwd via UWV en eventuele andere werkgevers en bij welke pensioenfondsen (of verzekeraar) je dat pensioen hebt opgebouwd. Ook ziet je wat je nabestaanden krijgen als je overlijdt. Ook via www.uwvpensioen.nl/login kan je jouw opgebouwde pensioen bij UWV bekijken.

3.    Bereken uw inkomsten en uitgaven na uw pensioen
Het is goed om nu al na te denken wat je inkomsten na je pensioen zijn en wat je verwacht uit te geven. De website van het Nibud kan daarbij helpen. Daar vind je ook de rekentool Pensioenschijf-van-vijf. Deze geeft je inzicht in je inkomen én uitgaven na je pensioen.

4.    Wij zijn er voor je.
Heb je vragen over je pensioen? Of wil je een wijziging doorgeven? Ons team staat voor je klaar.