Overslaan en naar inhoud gaan

Eenmalig bedrag opnemen op pensioendatum


Vanaf 1 januari 2023 krijgen deelnemers een extra keuzemogelijkheid. Deelnemers kunnen eenmalig een bedrag in 1 keer uit laten betalen. Dit komt in de wet te staan. Alle pensioenfondsen moeten dit aanbieden. 

Voorwaarden voor bedrag in 1 keer

Vanaf 1 januari 2023 mogen deelnemers eenmalig een bedrag opnemen op het moment dat ze met pensioen gaan. De resterende levenslange pensioenuitkering is daarna wel lager. Daarom gelden de volgende voorwaarden:

 • de hoogte van het bedrag ineens is maximaal 10% van je totale ouderdomspensioen. Stel, in je ouderdomspensioenpot zit een bedrag van
  € 200.000. Dat levert een levenslang ouderdomspensioen van ongeveer € 11.110 per jaar op. Nu mag je op je pensioendatum 10% van die pensioenpot in 1 keer opnemen. Dat is € 20.000. Je levenslange ouderdomspensioen wordt dan wel lager, ongeveer € 10.000 per jaar.
 • je kunt het bedrag op je pensioendatum opnemen, of;
 • in de maand januari nadat je AOW is ingegaan;
 • een combinatie maken van een bedrag ineens en hoog-laagpensioen kan niet;
 • na de eenmalige opname moet de resterende levenslange pensioenuitkering boven de afkoopgrens van kleine pensioenen liggen.

Aan een bedrag ineens op AOW-leeftijd zitten voorwaarden. Die voorwaarden staan nog niet vast. Dit wordt in 2021 verder uitgewerkt. 

Aantrekkelijke keuzemogelijkheid bij pensionering 

Voor sommige deelnemers kan deze nieuwe keuzemogelijkheid aantrekkelijk zijn. Zij hebben het liefst een eenmalig bedrag vanuit het totale ouderdomspensioen vlak na pensionering. Dat komt vaak beter uit dan een hogere uitkering in de jaren daarna. Bijvoorbeeld om:

 • schulden af te lossen (zoals een hypotheek)
 • te reizen
 • zorgvoorzieningen te regelen
 • de eigen woning te verbouwen

Maar je kunt en hoeft nu nog niets te doen. De keuze maak je bij het aanvragen van je pensioen en deze keuzemogelijkheid krijg je pas per 1 januari 2023.

Bedrag in 1 keer komt voort uit het pensioenakkoord

Deze keuzemogelijkheid is 1 van de eerste zaken die voortkomt uit het pensioenakkoord. Je hebt het vast meegekregen. Er komt een nieuw pensioenstelsel. Je vraagt je misschien af wat dat voor jou als deelnemer betekent. Nou, voorlopig nog even niets. De regels voor het nieuwe pensioenstelsel moeten voor 1 januari 2026 zijn ingevoerd.  

Veel details van dat nieuwe pensioenstelsel moeten nog worden ingevuld. Lees hier meer over het pensioenakkoord.