Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe regels voor pensioen

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. Want zij willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen krijgt, ook de generaties na ons. Als de Eerste en Tweede Kamer akkoord zijn, gaan de nieuwe regels op zijn vroegst in op 1 januari 2023.

Drie redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen

1. Duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen onvoldoende duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. Met je ingelegde premies bouw je straks geen pensioen op, maar vermogen. Dat vermogen beheren en beleggen wij voor je. Als je met pensioen gaat, koop je met dat vermogen een pensioenuitkering aan.

2. Pensioen beweegt mee met de economie

In de afgelopen jaren ging het steeds beter met de economie. Toch gingen de pensioenen niet omhoog. Dat voelde voor veel mensen oneerlijk. De overheid wil dat de nieuwe regels ervoor zorgen dat het pensioen meebeweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan je pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan je pensioen ook omlaag gaan. 

De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder groot worden als je dichter bij je pensioen komt. Want het pensioen van een jongere werknemer heeft meer tijd om tegenvallers in de beleggingen op te vangen dan dat van oudere werknemers.

3. Pensioen sluit beter aan op uw loopbaan

Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen voor zichzelf. De pensioenregels passen daar nu niet goed bij. Daarom vond de overheid het tijd voor nieuwe regels.