Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe regels voor pensioen

Nu heb je een regeling met afspraken over de hoogte van je pensioen. Door de nieuwe regels wordt de hoogte van je pensioen minder zeker dan nu. Maar je pensioen kan wel sneller omhoog als het goed gaat met de economie. 

Pensioen met afspraken over inleg

De meeste werknemers in Nederland hebben een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de pensioenen. De verwachting hierover kan nu niet altijd worden waargemaakt. In het nieuwe pensioen spreken we juist af hoeveel geld jij en je werkgever inleggen voor je pensioen. Dit pensioen heet een premieregeling.

Je bouwt een pensioenpot op

Je bouwt bij een premieregeling een pensioenpot op. Iedere maand groeit de pensioenpot door de inleg die jij en je werkgever betalen. Uit de pensioenpot betalen we later maandelijks je pensioen. Er is vooraf geen belofte over de hoogte van je pensioen. Wel kun je beter zien hoeveel geld jij en werkgever inleggen en hoe dit bedrag groeit.

Ieder jaar een inschatting van je pensioen

Iedereen ziet straks het bedrag dat voor zijn of haar pensioen beschikbaar is: de pensioenpot. We maken ieder jaar een inschatting van het pensioen dat je later kan verwachten als het goed gaat met de economie. Maar ook als het minder goed gaat.

Je pensioen beweegt mee

Als het goed gaat met de economie, dan kan je pensioen straks sneller omhoog. Maar je pensioen kan ook omlaag gaan als het economisch slechter gaat. Je pensioen beweegt dus mee:

  • Hoe jonger je bent, hoe meer je pensioenpot gaat meebewegen. Dat is niet erg, want je hebt ook meer tijd om een pensioenpot op te bouwen.
  • Ben je met pensioen, dan beweegt je pensioen zo min mogelijk mee. Maar je pensioen kan elk jaar wel een beetje veranderen.

Het is de verwachting dat de pensioenen vaker en eerder omhoog gaan dan nu.

We vangen schommelingen op

Omdat we beleggen, kan je pensioen elk jaar veranderen. We hebben afspraken om schommelingen op te vangen, zodat je pensioen zoveel mogelijk gelijk blijft:

  • We verdelen beleggingsresultaten over meerdere jaren.
  • Als we verwachten dat je pensioen omlaag gaat, vullen we je pensioen aan uit onze reserve. Zolang we een reserve hebben.

Goed om te weten: iedereen die bij UWV werkt legt samen met de werkgever geld in voor de reserve.

Je pensioenpot kan niet leegraken

Als je met pensioen bent, betalen we uit je pensioenpot maandelijks je pensioen. Die pensioenpot kan niet leegraken. Je krijgt altijd pensioen, hoe oud je ook wordt. Word je ouder dan verwacht, dan vullen we je pensioenpot aan. Het geld komt van de mensen die eerder overlijden dan verwacht. 

Partnerpensioen maximaal 50% van je salaris

Als je overlijdt, krijgen je partner en kinderen een nabestaandenpensioen. De regels voor het nabestaandenpensioen zijn straks voor iedereen hetzelfde. Daardoor is duidelijker waar je partner en kinderen op kunnen rekenen.

In het kort: 

  • Overlijd je voor je je pensioen laat ingaan? Dan krijgt je partner een vast percentage van jouw inkomen: maximaal 50% van het salaris. 
  • Overlijd je als je met pensioen bent? Dan hangt de hoogte af van de pensioenpot die je hebt opgebouwd.

Benieuwd wanneer de nieuwe regels klaar zijn? Bekijk de planning van het nieuwe pensioen.